Bugünkü yazımızda sizin için platform fark etmeksizin oynamaktan en çok keyif aldığımız futbol oyunlarını derledik. Elbette bu kişisel bir liste olduğu için katılmadığınız noktalar olabilir, bu durumda sizler de yorumlar kısmından bizimle görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

5. Score! Hero

Listemize bir mobil oyun ile başlıyoruz. Alışkın olduğumuz tarzın oldukça dışına çıkan fakat bu özgünlüğü ile milyonlarca indirmeye ulaşan Score! Hero, bir dönem çevremdeki herkesin bağımlılık derecesinde oynadığı bir oyundu. Şimdi biraz da oyunda ne yaptığımızdan bahsedelim. Hepimizin futbol tarihinde unutamadığı goller olmuştur. İşte bu oyunda insanlığın en sevdiği oyun olan futbolun şahit olduğu en güzel golleri yeniden atıyoruz. Oyunda size gerçekte atılmış olan bir golü noktası virgülüne kadar canlandırma işi düşüyor. Oyun zaten kendiliğinden bütün futbolcuları gerçek golde olduğu pozisyona koyuyor ve sizden golü atan oyuncuyu yönlendirerek aynı golü atmanızı istiyor. Bunu yaparken sadece parmağınızı ekran üzerinde sürüklüyorsunuz ama tam olarak oyunun istediği yörüngede yapmalısınız. Özellikle ileri seviyeler sizi zorlayabilir.

4. Dream League Soccer

Listemize yine bir mobil oyunla devam ediyoruz. Mobil oyun üreticileri oynanışının kolay olması için bilgisayar ya da konsollarda gördüklerimizden çok daha farklı tarzda oyunları bizlere sunuyor ve açıkçası bu da oyuncuları pek tatmin edemiyordu. Sonra bir gün DLS çıkageldi. Yüzde 100 olmasa bile istediğimizi vermeyi başarmıştı. Oyunda çekirdekten aldığınız bir takım ile başlıyor (rastgele bir takım, ismini kendiniz seçiyorsunuz) şampiyon oldukça üst lige çıkıyor, neredeyse bütün futbolcuları içeren oyunda (eski oyuncular da bulunuyor, mesela Pele ve Maradona, ama en sevdiğim futbolculardan biri olan Rivaldo yoktu) transferler ve oyuncu geliştirmeleri yaparak ilerleyebiliyordunuz. Ama örneğin ”Real Madrid’i alayım da Barcelona’yla oynayayım” diyemiyordunuz. Sadece takımınızla turnuva içinde oynama imkanınız vardı. Dream League Soccer şu an yıllara göre çıkarak (DLS 2020) yoluna devam ediyor. Ama bizim sevdiğimiz klasik versiyonuydu.

3. Football Manager 2019

Listemizin ortasında bir menajerlik oyunu var, zaten bu liste menajerlik oyunu olmazsa eksik kalırdı. Mobil platformlar da dahil olmak üzere bu zamana kadar pek çok menajerlik oyunu gördük. Bunların içinde tekli veya seri olarak en çok oynanan, en beğenilen tabii ki Football Manager oyunuydu. Genel olarak bahsetmek gerekirse menajerlik oyunları; çoğunlukla sizin takımın teknik direktörü (kimi oyunlarda kulüp başkanı) olarak oynadığınız, transferleri ve antrenmanları yöneterek takımınızı lig ya da turnuva şampiyonluğuna ulaştırmayı amaçladığınız, maç içerisinde takımı FIFA ya da PES oyunlarındaki gibi yönetmek yerine komutlar vererek yönlendirdiğiniz oyun türleridir. Peki neden 2019? Football Manager fanatiklerine favorilerini sorduğumuzda genel olarak 17, 18 ve 19 oyunlarının adını sıklıkla duyduk. Football Maneger her yeni oyunuyla bir öncekinin üzerine koyarak ilerlerken maalesef 2020’de bu başarısını sürdürememiş. Dolayısıyla 2019 bize göre zirve oldu.

2. FIFA 2002 World Cup

Elbette ki bu liste FIFA olmadan olmazdı. Mümkün değil. Peki neden 2002 ve neden özellikle World Cup versiyonu? 2002 yılında milli takımımız dünya kupasında destan yazarken, futbol artık bir anda 7’den 70’e sevilen, izlenen bir oyun haline gelmişti. Futboldan nefret edenler bile milli duygularla maçları seyrediyor ve bu heyecanı yaşıyordu. FIFA 2002, önceki oyunlara göre daha modern, daha iyi bir oyunken getirdiği pek çok yenilik de oyun severlerin ilgisini çekmiş ve beğenisini toplamıştı. FIFA 2002 zaten sevdiğimiz bir oyunken, dünya kupasının etkisiyle World Cup versiyonu bizim için daha da özel bir hale gelmişti. Benim de o dönem Ümit Davala stili saçlarımla bağımlı derecesinde oynadığım bu oyunun en önemli noktalarından birisi milli takımımızın da dahil olması. Diğer oyunlarda görmeye alışkın olmadığımız bir diğer özelliği ise (ki oyunun benim için can alıcı noktası) oyunda bulunan yıldız oyuncular ve sadece onlara özgü olan orta sahadan gol atma yeteneği. Orta saha civarında yıldız bir oyuncuyla şuta sonuna kadar bastığınızda top sanki bir füze gibi arkasından dumanlar (ya da alevler) çıkararak ağlarla buluşuyordu ve karşı takımın bunu durdurmak için yapabileceği pek de bir şey yoktu.

1. Pro Evolution Soccer 2013

Yazımıza başlarken bu listenin kişisel bir liste olduğunu ve katılmadığınız noktalar olabileceğini belirtmiştik. Ama o hariç. Listemizin zirvesinde ”Kral” var. PES 2013, oynaması o kadar keyifli bir oyundu ki insanları kendine tıpkı zararlı bir madde gibi bağımlı yapmıştı. Bugün olayla hiç ilgisi olmayan insanlar bile ”PES atmak” diye bir terimi biliyor ve kullanıyor. Çünkü oyunun çıktığı günden başlayıp uzunca bir süre fazlaca kullanıldı bu terim. PES 2013’ün başarısına herhangi bir futbol oyunu ne erişebildi ne yaklaşabildi. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen oynanıyor. Neredeyse PS5 çıkmak üzereyken, bütün oyun salonları PS4’ler ile donatılmış halde olmalarına rağmen yine de kıyıda köşede bir PS3 bulunduruyorlar. Çünkü bu salonların işletmecilerinden duyduğumuz kadarıyla bugün bile bu oyunu soran, oynamak isteyenler var. PES 2013 aslında bildiğimiz tarzda bir futbol oyunuydu. Öyle muazzam bir özelliği yoktu ya da oyun dünyasına getirdiği önemli bir yenilik olmadı. Ancak oynanışı gerçekten, ama gerçekten çok iyiydi. Öncesinde futbol oyunlarının lideri FIFA iken bize yıllarca FIFA’nın adını bile unutturdu. Oyun genelde iki kişi oynansa da bir ara 3 v 3 oynadığımızı da hatırlıyorum. Öyle bile çok keyifliydi.